Boxie1970 Waardevol Figuur

Waardevolle opdrachten

Jaren geleden, toen ik begon met tekenen, was ik me er niet van bewust dat mijn beeldtaal waardevol kan zijn voor mensen. Dat het steun kan bieden. Het is bijzonder als iemand je vraagt een kunstwerk te maken waarin de levensfase van die persoon naar voren komt. Iemand die vol goede moed en positiviteit een weg in is geslagen en mij vraagt dit uit te werken in kunst. Dat is heel eervol.

Om dat kunstwerk te maken heb ik gevraagd wat het verhaal is, wat er gebeurd is, wat belangrijk is om te verwerken. Ook naar kleuren heb ik gevraagd. Op het moment dat ik begin te tekenen, ben ik daar niet zo bezig, maar gaandeweg connect ik met die persoon. Ik ga met het verhaal mee. Ik ben me er heel erg bewust van wat zo’n tekening voor iemand betekent. Mijn beeldtaal markeert een periode in een leven.

Dit soort dingen ontstaan gewoon. Jaren geleden begon ik met mezelf openstellen voor mijn omgeving en met het afstellen van mijn beeldtaal daarop. Dat is wat ik ook doe als er iemand met een opdracht naar me toekomt. Ik vind het een grote eer dat ik mag helpen om een bepaalde gebeurtenis een plekje te geven. Dat had ik nooit kunnen bedenken toen ik begon met tekenen. Ik merk dat ik heel erg nadenk bij zo’n opdracht. Dit soort werken vragen een bepaalde zorgvuldigheid. Dat zie je niet direct terug in mijn beeldtaal, maar ik merk het zelf wel. Het doet wat met me. Ik denk bewust na over hoe gekeken wordt naar zo’n werk. Normaal gesproken denk ik niet na bij wat ik maak. Bij het opschrijven van woorden, bijvoorbeeld, ga ik niet bedenken wat zo’n woord betekent. Maar met dit soort opdrachten wel. Ik vraag me af waar zo’n woord vandaan komt, wat het in de tekening doet.

Ik vind het ontzettend waardevol om dit te doen. Je kunt me vragen om te kiezen: werk ophangen in een galerie, waar het vervolgens verkocht wordt voor een bepaald bedrag? Of de opdracht krijgen van iemand om een levensfase te verbeelden voor hetzelfde bedrag? Dan kies ik voor het laatste. Het is allebei welkom, maar als ik echt moet kiezen dan is mijn persoon meer iemand die helpt. Ik dacht in het begin gewoon: schilderijen maken en schilderijen verkopen. Dan is dat je leven, toch? Maar zo werkt het niet, dat blijkt wel. Ik had never nooit kunnen bedenken dat het zo zou lopen.

Tekst: Miranda Huibers