Boxie1970 Kinderplatform Figuur

Kinderplatform

Toen ik twintig jaar geleden zei dat ik ging stoppen met mijn baan en dat ik ging doen wat ik gewoon doen moet, waren de reacties: ‘dat willen we allemaal wel’ en ‘doe maar even reëel, je loopt weer te zweven’. Twintig jaar later heb aan al die mensen bewezen dat het wel helemaal oké was dat ik voor die keuze ging. Voor volwassen is het heel makkelijk om tegen kinderen te zeggen dat er wel centjes verdiend moeten worden, omdat het leven gewoon zo in elkaar zit. Kinderen gaan daar heel serieus op in en over nadenken. Ik wil kinderen het tegenovergestelde laten zien. Ik wil het er niet inpeperen, maar een ervaring scheppen, waarbij we iets wezenlijks kunnen bewerkstelligen door middel van een stukje talent, creatief bezig zijn, je emoties uiten.

Een ouder iemand, een volwassen persoon, zal niet zo snel mijn beeldtaal gaan kopiëren, omdat hij of zij het cool vindt. Kinderen tekenen nog. De laatste paar jaar, sinds ik wat vaker op scholen ben, heb ik ontdekt dat er best wel wat kinderen zijn die geïnspireerd raken door mijn beeldtaal en ook Boxies maken. Zo noemen ze dat ook echt.

Hoe cool zou het zijn als kinderen hun inspiratie kunnen uitwisselen met andere kinderen, die geïnspireerd zijn geraakt door mijn beeldtaal? Hoe cool is het om een soort platvorm te creëren waarop die kinderen onderling kunnen communiceren, maar ook met mij.

Een half jaar geleden kwamen er mensen op mijn pad die iets met een kinderboek wilden doen, want ze vonden mijn beeldtaal zo toegankelijk voor kinderen. Het moest een online kinderboek worden, voor de iPad bijvoorbeeld. Dit moet eigenlijk allemaal samen gaan vallen. Stel je voor dat er kinderen online met mij gaan tekenen, op de app. En dat die tekening, die zij op die app hebben gemaakt willen laten zien op dat kinderplatvorm, dan druk je op de knop en stuur je ‘m daarheen. Maar ook bijvoorbeeld met tien kinderen een schilderij maken, op dat kinderplatvorm zetten en dat schilderij voor een goed doel verkopen.

Het belangrijkste is dat ik die kinderen met elkaar in contact wil brengen, omdat ik die kinderen de mogelijkheid wil bieden om iets te doen, waardoor die ouders kunnen zeggen: ‘Jeetje wat goed.’ Laten zien wat mogelijk is. Dit kun je allemaal communiceren op dat platvorm. Dat is wel een heel grote wens van mij. Eerst raken die kinderen geïnspireerd door mijn werk, door de toegankelijkheid, dan staan ze via dat platvorm met mij in contact en ga ik hen aanreiken wat mogelijk is met beeldtaal.

Er zijn al een paar voorbeelden van kinderen waar ik tegen heb gezegd dat het tijd is om te laten zien wie zij zijn, in plaats van Boxies te tekenen, omdat ze dat al kunnen. Als je dan tot de ontdekking komt dat diegene iets gaat doen in zijn leven waar je iets aan bij hebt kunnen dragen met beeld, dan is dat te gek.