Boxie1970 Frixus Figuur

Frixus

Afgelopen week kwam Frixus in mijn atelier. Frixus is Frans Jansen. Hij is een schildersmaatje waar ik in het verleden een stuk of 40 schilderijen mee heb gemaakt. Dat heb ik met heel veel plezier gedaan. Frans schildert mensfiguren, vanuit zijn gevoel, semi-realistisch. Ik ging daar met mijn beeldtaal overheen.

We kregen toen een expositie aangeboden in het gemeentehuis van Noorder-Koggenland, in Midwoud. De gemeente vond dat leuk, omdat wij allebei in Midwoud woonden. Wij vonden het ook wel leuk. Althans, ik vond het wel prima, ik weet niet of ik leuk vond, ik vond het wel best. Zeventien schilderijen hebben we daar opgehangen. Iedereen was laaiend enthousiast. Tot de volgende dag. We werden op het matje geroepen, want de fractie van het CDA uit, volgens mij Opperdoes, hadden drie schilderijen gezien waar schuttingtaal op stond. Schuttingtaal… wist ik veel. Ik heb gewoon mijn ding gedaan. Maar inderdaad: op 1 doek stond twee keer het woord ‘klootzak’, op een andere stond ‘gewoon fuck you’ en op nog een ander doek stond ‘spermadozen’. Het werd ons vriendelijk verzocht om de drie doeken weg te halen.

Wij keken elkaar aan en we zeiden gelijk: ‘als die doeken weg moeten, dan halen we ze allemaal weg. Dan kom je aan onze kindjes, dus het is alles of niets’. Zo gezegd, zo gedaan. Voordat we ze weghaalden zei iemand van de gemeente: ‘hier krijgen we natuurlijk gedonder mee in de pers’. Ik had er nog geen seconde aan gedacht. Het overkwam ons gewoon, maar toen hij over de pers begon moest ik een beetje lachen en dacht ik dat we misschien de krant maar even moesten bellen. Twee dagen later stonden we in een landelijke krant, in het Noord-Hollands dagblad, was het op de radio en stonden we in de Panorama. Ze bleven ons bellen.

Een jaar of 9 later krijg ik een belletje van een bekende die vertelt dat hij een ruimte heeft gekocht waar hij zijn bedrijf in gaat vestigen. Hij zei dat hij het te gek zou vinden als ik daarbij kom met mijn atelier. Een beetje reuring. En welk gebouw heeft die man gekocht? Het oude gemeentehuis in Midwoud, waar wij ooit kunst weg moesten halen. Nu heb ik die ruimte helemaal ondergetagd met muurschilderingen.

(Tekst: Miranda Huibers)