Boxie1970 Egypte

Egypte

Het is een droom van mij om met een andere cultuur kennis te maken door middel van beeldtaal. Laatst kwam ik in contact met iemand die een aantal jaar in Egypte heeft gewoond. We liepen door mijn atelier om wat werk te bekijken en ze vertelde dat ze bezig is met het opzetten van een weeshuis daar. Ze wil graag iets terugdoen voor de gemeenschap. Voordat ik het wist had ik aangeboden om kunst te maken waarvan de opbrengst naar dat weeshuis gaat.

Volgende week gaat zij naar Egypte en neemt zij een doek mee. Het is de bedoeling dat Egyptische schoolkinderen op dat doek gaan tekenen. Ik maak een brief waarin staat wie ik ben, wat we gaan doen, waarin ik vraag of zij mee willen helpen. Zij maken de eerste opzet. Het doek komt dan weer terug en dan ga ik naar een Nederlandse school om hetzelfde te vragen aan kinderen hier. In december ga ik zelf naar Egypte en gaat dat doek weer mee. Dan zal ik er zelf aan werken. Ik weet niet hoe het precies zal lopen, het moet groeien, ontstaan. Ik zeg van alles wat ik ga doen met kunst, maar het gebeurt nooit. Dat moet ik gewoon loslaten.

Het moet heel bijzonder zijn om te ontdekken hoe die kinderen daar tekenen. Een oogje en een bekje en een vingertje en een vormpje, is toch overal hetzelfde? Zij vertelde: ‘dat graffiti-achtige wat jij doet, dat zie je daar echt niet hoor, dat kennen ze niet.’ Hoe cool is het voor mij om naar zo’n school te gaan en te tekenen met die kinderen? Zij maakt er een megaproject van. Ze betrekt alles en iedereen erbij en dat motiveert mij. Dit valt ook samen met het verhaal over het kinderplatform. Praktisch gezien is dat er nog niet, maar ik ben er van overtuigd dat het hierdoor een impuls krijgt. Woorden worden nu omgezet in daden. Kinderen kunnen zien dat ze door middel van creativiteit iets goeds kunnen doen.

Het is misschien ook de magie waar ik het eerder over had. Samen kunst maken. Je merkt in deze maatschappij dat er over en weer altijd een soort belangen zijn en dat daardoor de energie vertraagt. Als je daar een beetje gevoelig voor bent, voel je dat verschil. Dat is gigantisch op het moment dat je met mooie dingen bezig bent. Een ander helpen met jouw talent. Die vrouw heeft het talent om te organiseren. Ik heb het talent om enthousiast te zijn en om dat ook aan te gaan.

Het is zo kicken om hier een onderdeel van te zijn. We gaan het allemaal registreren. Er moet een goede gast zijn die tijd heeft om van al het film- en fotomateriaal een heel kort filmpje te maken, waarin duidelijk wordt waarom we het doen, want het is voor die kinderen. Ruimte voor inbreng van anderen is er. Van wie dan ook.

Dit is er nu aan de gang. Ik ervaar dat het heel krachtig is. Als je dat gewoon accepteert, dan is dat het gewoon en dat is heel mooi. En ik heb nog geen schilderij gemaakt.

Ik kan niet wachten, sta te popelen.