Drawing on poster

Drawing on poster

Opruimen

Eigenlijk heb ik het best wel druk. Ik heb opdrachten liggen, ik heb offertes gemaakt voor scholen, brandblussers beschilderd, er gebeurt op het moment van alles. Maar nadat ik terugkwam uit Egypte heeft het een week geduurd voordat ik weer helemaal geland was en in mijn eigen droomwolk kon stappen. Ik besloot mijn atelier op te ruimen. Mijn atelier was altijd een beetje rommelig. Af en toe een schilderijtje aan de muur, maar vaker een groot doek. Er moest een nieuwe vibe komen.

Ineens zag ik de verwondering op de gezichten van kinderen voor me als ze mijn atelier binnenstappen voor een kinderpartijtje. De indruk die het op hen maakt. Ik zag een beeld voor me: allemaal Boxiefiguren verspreid door het atelier. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben op de helft. Wat ik nu op de muren van mijn atelier doe is iets wat ik al meerdere malen heb toegepast. In café Swaf bijvoorbeeld, bij Bar en Boos en bij Cinema Oostereiland.

De posters die ik gebruik heb ik ruim tien jaar geleden gekregen van Levi’s. Die gasten zaten toen midden in een verbouwing. Ik werd gebeld door een vertegenwoordiger die ik persoonlijk ken. Hij zei dat hij iets voor me had. Toen ik daar was zag ik een kast van ongeveer 8 bij 2 meter, helemaal gevuld met posters, promotiemateriaal. In eerste instantie bekeken ze een aantal van die posters en twijfelden dan of ze die wel weg moesten geven. Maar opeens zagen ze hoeveel posters ze hadden liggen en reed ik met een bestelbusje twee keer heen en weer om alles mee te nemen. Er zitten ook heel zeldzame posters tussen. Iedereen zegt dat ik die moet bewaren, maar ik heb er al figuurtjes op gemaakt. Misschien hoort het een beetje bij mijn manier van gehoor geven aan impulsen. Dit soort dingen komen wel vaker op mijn pad.

Mijn atelier is nu één grote tyfusbende. Dat valt niet mee. Zo’n beetje alles wat in mijn atelier staat flikker ik weg, want ik wil schoon schip maken. Ik ben blij dat ik dat kan doen, ondanks dat ik die klussen heb. Zoals Joep Neefjes zei: “Boxie, jij bepaalt.” Met hem heb ik nu een expositie. Drawing on Posters. Dat is gewoon in de Creatieve Broedplaats. Joep roept situaties op in het leven die er eigenlijk niet zijn, maar hij doet dat heel realistisch. En ik heb die posters bewerkt met mijn figuren.

De tentoonstelling ‘Drawing on Posters’ is te zien tot en met 17 maart 2013 in de Kaaspakhuizen Bierkade te Hoorn.

Tekst: Miranda Huibers