Boxie1970 Donor Figuur

Donor

Ongeveer driekwart jaar geleden leerde ik een jongen kennen. Marco heet hij. Die gozer heeft een bijzonder verhaal: hij heeft drie jaar geleden een longtransplantatie gehad.

Ongeveer een half jaar geleden vroeg hij aan mij: “Box, zou ik een keer met jou een schilderij mogen maken?” Wat zeg je tegen een jongen die eerst opgegeven was en nu volop in het leven staat? Dan komt het besef: doe wat je moet doen en zeg ja tegen dingen in plaats van nee. Denk niet teveel na, doe niet te moeilijk. Leef! Ga! Op de video op zijn website just-breathe.nl zie je zijn verhaal. Dat raakt je, het is best wel heftig. Hoe gelukkig ben ik, dat ik gewoon door het leven dans tot nu toe?

Dat kunstwerk hebben we nog nooit gemaakt, maar hij kwam ongeveer drie weken geleden met het verhaal dat hij bezig is met donorwerving voor de Nederlandse Transplantatie Stichting. Of ik het leuk zou vinden om met hem te schilderen tijdens die werving. Ik zei gewoon ja. Ik vind het allemaal heel bijzonder, dus van het een kwam het ander.

Die donorwerving was woensdag. ’s Morgens vroeg in de auto op de heenweg denk ik ineens aan de vader van mijn oude buurjongen. Die man had ook twee nieuwe longen nodig. We woonden in hetzelfde dorp, net zoals Marco en hij heeft Marco ook een keertje opgezocht. Hij kon geen twee stappen zetten, dan was het alsof hij twee voetbalwedstrijden had gespeeld. Hij heeft het helaas niet gered. Tijdens de donorwerving wilde ik ook die andere kant een gezicht geven. Er zijn mensen bij wie het goed gaat, mensen met een donorhart, donorlongen, mensen die weer een leven hebben. En je hebt mensen bij wie het niet lukt.

Ik zei tegen Marco: “Is het misschien een idee om een doek op te dragen aan de nabestaanden van die overleden man?” Ik zou ooit nog een kunstwerk maken voor zijn zoon, ter nagedachtenis. Dat was ik nooit vergeten, ik was er alleen nog nooit aan toegekomen. Marco reageerde daar heel erg positief op, dus ik stuurde ’s morgens een smsje naar mijn oude buurjongen. Een minuut later belde hij op. Hij vond het te gek en kwam die middag ook naar ons toe vanuit zijn werk. Op de terugweg zei Marco dat dat hem het meest bij is gebleven van de hele dag. Je wordt dan toch geconfronteerd. Het is een hele ervaring geweest.

(Tekst: Miranda Huibers)